-
Phyllotaxis Baroque
Twee verticaal gewelfde vormen groeien naar het licht. De strenge beelden drukken in brons de oerkracht uit die een boomstam voortbrengt naar ontluiking. Zij geven een signaal van waakzaamheid over onze natuur.
Sjoerd is gefascineerd door natuurlijke vormentaal en verwerkt deze in abstracte vormen. Zijn vormentaal brengt spanning tussen natuur en abstractie. Patinagroen en blauw verhogen de krachtige en ook speelse uitstraling van deze beelden in de openbare ruimte.
-
Herr Heinrich Heine
De sculptuur verbeeld de beroemde romantische denker en dichter Heinrich Heine (1797 – 1856). Een stille en beschouwende figuur wellicht nadenkend over de eerste zin uit zijn beroemde gedicht Die Lorelei: Ich Weiss nicht, was soll es bedeuten (Ik weet niet wat het betekent). Afkomstig uit de dichtbundel Das Buch der Lieder (Het Liederenboek). De houding waarin Waldemar de schrijver Heinrich Heine heeft vormgegeven roept een moment van bezinning op aan de passerende beschouwer.
Met de ingetogen roestbruine kleur van het bronzen beeld heeft Waldemar Otto hieraan op een krachtige manier vorm en inhoud gegeven. Naast het beeld nodigt een bankje uit om zo nu en dan te filosoferen. Een ultieme plek die beeldende kunst dichtbij de beschouwer brengt.
-
Chico y Chica
Als tijdgenoot van Juan Miró heeft beeldend kunstenaar Juan Ripollés aan het begin gestaan van vernieuwingen in de beeldhouwkunst. Onder de lichtvoetige speelsheid en de vrolijke kleuren gaat de stoerheid en temperamentvolle kracht van de beeldhouwer schuil.
Het gebruik van kleur op beide bronzen beelden was voor de kunstenaar van essentieel belang. Het geeft uiting aan zijn vrolijke en clowneske aard. Brons is het metaal dat vormgeeft aan de beelden van Chico Sol (rennende jongen) en Chica Salundandu (zwaaiend meisje).
-
Oceanisch verlangen
Beeldhouwer Gijs Assmann zoekt de diepliggende gevoelens en emoties die ons bezighouden. Niet alles is wat het lijkt en opgroeien in rust en welvaart ook lang niet voor ieder kind vanzelfsprekend.
De kunstenaar ontwierp voor deze locatie twee figuren in helder en gematteerd aluminium. Oog in oog met de passant geven de beide figuren aanleiding tot een nadere kennismaking. Zij nodigen uit om zich rondom te laten bewonderen. Met een gesluierde en binnengesloten mystiek dagen zij de kijker uit om zijn fantasie te prikkelen.
Welke gedachtesprong maakt de losliggende schoen mogelijk? Even spannend is de figuur ernaast met de grote cirkel waar uitdagend doorheen gekeken wordt. Zo zwaar geaccentueerd dat een nadere confrontatie niet kan uitblijven.
Haast vanzelf ga je de uitdaging aan om rond de figuren te lopen. -
Kat en mus
De ontwerpen van tekenaar Jeroen Henneman bestaan uit eenvoudige lijnen. Hierbij wordt een vormenwereld zichtbaar die vanuit het platte vlak de ruimte gaat bespelen. De stoere en massieve aluminium beelden transformeren de figuren tot een driedimensionaal kijkspel.
Voor het HvA cultuurfonds Ede ontwierp de kunstenaar een uitnodigend beeld dat een speciale band met de kijker heeft. Een speels beeld op menselijke schaal, eenvoudig en strak met veel gevoel voor humor vormgegeven.
Voorbijgangers kunnen er onderdeel van worden door plaats te nemen op de sokkel onder de vrolijke dierfiguren. De ultieme gedachte om geen afstand te kweken tussen kunst en toeschouwer. -
Ander
Hans van Houwelingen staat kritisch tegenover veranderingen in de maatschappij en poogt deze als kunstenaar uit te drukken in zijn werk.
Op het Maandereind staat het toegevoegde beeld “Ander” van de kleine jongen die in de Wilhelmina gaslantaarn is geklommen. Vanaf deze plek kijkt hij met een nieuwsgierige en kritische blik naar de wereld om zich heen.
Enigszins verscholen boven de straat is het beeld uitsluitend zichtbaar voor de oplettende voorbijganger. Op het eerste gezicht roept het intimiteit op en nodigt uit tot denken en verdieping. “Ander” kan ieder nieuwsgierig kind verbeelden, precies zoals de kunstenaar het heeft bedoeld.Het door de Gemeente Ede geïnitieerde werk is mede tot stand gekomen door een schenking van het HvA cultuurfonds Ede.
-
Point Growth
In het ontwerp van de Koreaanse beeldhouwer Lim Dong-Lak is een grote glanzende bol het hoofdonderdeel van het beeld “groeipunt”. Uit de glanzende bol ontstaat een robuuste rank, even grillig als het leven zelf. Stoer trotseert het weer en wind om aan de top als een drie-eenheid de bladeren te laten ontluiken.
Een beeld van binnenuit dat zich manifesteert als een symbolische verwachting naar de toekomst. Krachtig geeft het vorm aan ons bestaan. Een beeld in het hart van Ede, waar we wonen, werken en bidden, winkelen en plezier maken. In de glanzende bol zien we onszelf opgroeien en weerspiegelt het de seizoenen, de wolken voortgedreven door de wind, de zon en de maan. Dit beeld heeft zijn plaats in de ruimte en weerspiegelt de ruimte eromheen, zodanig maakt het onderdeel van tijd en ruimte en verovert zo zijn plek.
Een markant kunstwerk in de stadsbeeldentuin van Ede waar we ons dagelijks in kunnen spiegelen en de wereld om ons heen zien veranderen.
-
Je t'aime
De titel van het in cortenstaal uitgevoerde object lijkt een schalkse verwijzing naar het gewaagde liedje van Serge Gainsbourg. Als geboren tekenaar weet Klaas Gubbels de vlakke dimensie, met het gevaar van een statische uitbeelding, in zijn werken door een vervreemdend perspectief te vermijden. Het suggereert een werking alsof de objecten in beweging willen komen. Met de stoerheid van de industriële figuratie van de doeken van Ferdinand Leger en de poëtische droomwereld uit het verhaal van Alice in Wonderland vallen kracht en humor samen in zijn beelden.
-
Tumbado
De vrolijke beeldengroep Chico Sol (rennende jongen) en Chica Salundandu (zwaaiend meisje) zijn zo enthousiast door de Edenaren ontvangen dat een tweede beeld op het grasveld voor de hand lag. Het vrolijke kleurenspel dat kunstenaar Ripollés hanteert maakt dat de beelden als een drie-eenheid interactie voeren. Een familie waarvan de jongeren actief op het veld spelen en de ouder als een vrolijke toeschouwer languit ligt.
-
Meridiana
De Engelse kunstenares Helaine Blumenfeld vond haar inspiratie voor dit kunstwerk door te kijken naar spelende kinderen op het einde van een zomernamiddag. De wisselende schaduwen van de kinderen en het langzaam veranderende licht van de ondergaande zon, bieden een mooi schouwspel van licht en donker. Helaine heeft die indrukken blijvend weten te vangen in het kunstwerk Meridiana. In het Italiaans betekent Meridiana zonnewijzer.
-
Handen
Het marmeren kunstwerk van Eja Siepman is een sculptuur van duurzame schoonheid. Het weerspiegelt de universele beeldtaal van een intiem moment, versterkt door de nadruk die ligt op de gedetailleerde uitwerking.
De tekst van Leny Modderkolk op de console HANDEN VOOR HEN DIE WAREN, VOOR HEN DIE ZIJN EN VOOR HEN DIE KOMEN plaatsen de sculptuur in de context van de bijzondere plek (Memorialpark).
Op alle plaatsen waar beelden van Eja Siepman in de openbare ruimte te zien zijn blijft de tijdloze uitstraling van haar werk boeien.
-
Wishfull Thinking
Tineke Thielemans is met haar beeldtaal op zoek naar een andere wereld. Minder kwetsbaar, maar vol speelse en mystieke symboliek. Met het beeld Wishful Thinking vertolkt zij een droom door al wandelend een overstap te maken van een door gedierte bevolkte vrucht, naar een gave appel als symbool van een perfecte wereld.
Het kunstwerk “Wishful Thinking” bestaat uit een twee benen die over twee bollen lopen, de hoogte van dit deel van het kunstwerk is 73 cm. De bollen liggen op een bronzen sokkel van 62 x 25 x 8 cm. Het kunstwerk wordt geplaatst op een zuil uit natuursteen.
-
ZIT
Het beeld ‘ZIT’ is een typerende creatie van Erik Buijs. Zijn persoonlijke taal- en beeldtaal werkt hij uit in kleivormen. Zijn creatie roept een sfeer op van een fantasievolle figuratie, alsof de figuur op het prehistorische bot zojuist is weggewandeld uit een sprookjeswereld en de verbaasde toeschouwer aankijkt en misschien wel uitnodigt om ernaast te gaan zitten.